V bance neuspějete

Máte negativní záznam v registru dlužníků? Splácíte několik půjček naráz a co chvíli vám to dělá problémy? Ocitli jste se nedávno v exekuci? To všechno o vás registry dlužníků prozradí. A protože v České republice fungují takové registry hned 4, před bankami se nic neutají. Pokud tedy půjdete do banky žádat o půjčku, na první pohled bude jasné, že vám ji nedají. Nejste důvěryhodná osoba, bance se nevyplatíte – a žádná banka vás nebude chtít podporovat v prohlubování vašich finančních problémů. Takže tudy cesta nevede.

Nebankovní půjčka je šance

Nejlepší by bylo, pokud byste se snažili popasovat se svými finančními problémy jinak – ne další půjčkou. Ale někdy to ani při nejlepší vůli nejde. Takže hledáte půjčku. A protože máte „škraloup“ v registrech dlužníků, je vaší šancí jedině půjčka bez registru. Ta je v mnoha ohledech výhodná, ovšem v mnoha i rizková. A sami musíte zvážit, jestli do toho jít. My vám s tím každopádně můžeme poradit v našem rozsáhlém článku na téma půjčka bez registru.

Povinné nahlížení do registrů

Nebankovní společnosti často slibují, že nehledí na registry. Že je žádné registry dlužníků nezajímají. Že půjčí každému. Půjčka bez nahlížení do registrů je přece jejich lidumilnou povinností, stejně jako půjčka bez doložení příjmu. Ale neměli byste věřit všemu, co slibuje reklama. Ze zákona totiž platí, že každý poskytovatel úvěrů v České republice, ať už se jedná o bankovní nebo nebankovní společnost, musí do registrů dlužníků nahlížet. Při schvalování každé žádosti o půjčku musejí být registry „prolustrovány“ a ověřeno, zda má žadatel pozitivní splátkovou minulost. Ale tím řeč zákonů končí.

Půjčka bez registru existuje

Lžou vám tedy? Se záznamem v registru dlužníků vám nepůjčí? Omyl. Půjčka bez registru skutečně existuje. A je docela častým úvěrovým produktem nebankovních společností. Ty totiž do registrů nejen nahlížet musejí, ale i nahlížejí. Čímž splní svou zákonnou povinnost. A pokud i přesto poskytnou půjčku žadatelům s negativním záznamem, jdou už samy a z vlastního uvážení do rizika, že půjčka nebude splacena. Ale je to jejich volba a české zákony ji umožňují. Takže ano, nakonec je to půjčka bez registru.

Riziková půjčka bez registru

Půjčí vám? Skvělá zpráva! Ale než se začnete radovat, ještě na chvíli se zamyslete. Opravdu je půjčka bez registru tak výhodná, jak se snaží tvářit? Její nízký úrok naznačuje, že ano. Ale zahloubejte se do ní víc, ať poznáte všechna její rizika. A ta v ní skutečně ukryta jsou. Vedení nebankovních společností totiž není naivní – tuší, že půjčku možná nebudete schopni splácet (minimálně vaše splátková historie to naznačuje). Takže když už vám půjčí, budou si chtít své peníze pojistit. A když ne úrokovou sazbou, tak s pomocí RPSN. To je takový ten druhý úrok, který najdete u každé půjčky – u běžných půjček to může být pár procent nebo třeba i 0 %. Ovšem půjčka bez registru má často hodnotu RPSN ve stovkách až tisících procent. Což znamená, že přeplatíte o hodně víc než u „půjčky s registrem“.

Z pasti registrů nevyváznete

Možná vás při žádosti o půjčku bez registru napadlo, jestli by nějak nešlo zařídit, aby vaše záznamy z registrů dlužníků zmizely. Copak tam budou navěky? Samozřejmě, že nebudou. Budou tam po 3 (nebo u některých registrů 4) roky od vašeho finálního doplacení daných dluhů. Vyváznout z pasti registrů bohužel nemůžete. Dříve to bylo možné u registru dlužníků SOLUS, ale současná legislativa to neumožňuje. Takže buď je vaší jedinou šancí půjčka bez registru, nebo se bez dalšího půjčování nějak musíte obejít po 3 až 4 roky. Že to nezvládnete? Pak je tu ještě další, i když trochu brutální řešení – osobní bankrot. Není to snadný proces, ale pokud se vám podaří oficiálně vyhlásit osobní bankrot, můžete se relativně brzy zbavit svých dluhů a nakonec z tohoto očistce vyjít jako férový člověk s neposkvrněným štítem. A to možná stojí za to.