Dejte šanci internetu

Možná k nebankovním společnostem chováte přirozenou nedůvěru. Banky jsou přece zavedenými institucemi, jsou tu s námi už po desítky let, ty nejstarší dokonce stovky let. Víme, co od nich očekávat. Známe jejich pravidla. Slouží nám, jsou tu přece pro nás, ne? Tak proč se vydávat do nejistých vod internetu, kde zaručeně na každém rohu čeká podvodník nebo lichvář, kteří stojí jen o naše osobní údaje a jako třešničku na dortu se nás rozhodli pomocí nekřesťanských úroků a RPSN připravit o veškeré naše peníze? Ale no tak, nevěřte všem mýtům a povídačkám. Prostředí internetu není zdaleka tak divoké, jak se někdy kvůli novinovým titulkům může zdát. Je to dokonce velmi přátelské prostředí. Můžete tam zařídit už téměř cokoliv – a mnohem rychleji, snadněji a pohodlněji než kdybyste obcházeli všechny zavedené „staromódní“ instituce. Takže třeba rychlá online půjčka je pro spoustu lidí už něčím naprosto běžným.

Co je to rychlá online půjčka

Nejprve je asi potřeba ujasnit si, co je to ta rychlá online půjčka. Velmi podrobně si o tom můžete přečíst v našem obsáhlém textu ZDE. Proto si to tu jen krátce shrneme. Jde o typ spotřebitelského úvěru, k jehož získání vám stačí mít po ruce počítač, chytrý telefon nebo třeba tablet. Což zní úžasně. Požádáte o ni online přes webové stránky některé nebankovní (nebo i bankovní) společnosti. Vyplníte formulář, zadáte výši půjčky a za pár minut už máte peníze na svém bankovním kontě. Žádné zdlouhavé čekání, žádná nejistota. Sbohem, byrokracie. Sbohem, prudérní banky. Vítej, moderní světe!

Kolik vám půjčí?

Tolik, o kolik si požádáte. A nebo také ne. Záleží to totiž na každém konkrétním poskytovateli půjček. Proto byste si nejdřív měli pořádně promyslet, kolik peněz vlastně potřebujete. 5 000 Kč? 20 000 Kč? Nebo sháníte dokonce 500 000 Kč? Podle toho, kolik má činit vaše rychlá online půjčka, najděte nejvýhodnějšího poskytovatele, přičemž porovnávejte zejména výši úroků a RPSN. Leckteré nebankovní společnosti se specializují na takzvané mikropůjčky, což jsou, jak už z jejich názvu plyne, nízké půjčky. Třeba jen do 10 000 Kč nebo 20 000 Kč. Obvykle je to takzvaná půjčka před výplatou, kterou musíte splatit ve velmi krátké době (většinou do měsíce). Jiné nebankovní společnosti ale neváhají poskytnout půjčku ve stovkách tisíc korun. Není to už sice úplně rychlá online půjčka, protože její schválení zabere o něco víc času, ale pořád je to svižnější než v klasické bance. A můžete s ní pokrýt lecjaké výdaje – koupi auta, rekonstrukci bytu, umoření jiných půjček a tak dále. A vyšší online půjčka má také tu výhodu, že si ji můžete rozložit do splátek a doba splatnosti je výrazně delší než jakou má mikropůjčka.

Internetová doba

Už jste se rozhodli, že tomu dáte šanci a rychlá online půjčka bude přesně tím produktem, který vás spasí? Možná ale váháte, jestli do toho jít. Třeba totiž s počítačem neumíte tolik zacházet. A kdoví, co všechno po vás budou chtít doložit. Zvládnete to vůbec? Nemusíte se děsit – doba internetová má výhodu nejen v tom, že je všechno rychlejší, ale je to i snazší. A pokud neumíte s počítačem, vezměte si svůj chytrý telefon – poslouží vám úplně stejně. Nebo požádejte o pomoc děti, případně kolegu.

Zamávejte byrokracii

Žádnou zbytečnou byrokracii nečekejte. Nemusíte si připravovat stohy podkladů, shánět potvrzení o příjmech od zaměstnavatele, dohledávat si na bankovním účtě své příjmy z posledních měsíců, hledat po všech kapsách občanku. Rychlá online půjčka jde vyřídit bez všeho tohohle otravného papírování. Na webových stránkách poskytovatele půjčky se nejdřív zaměřte na kalkulačku. Ta vám po navolení vaší částky ukáže, kolik přeplatíte, jaké budou úroky, RPSN i doba splatnosti (pokud něco z toho chybí, hledejte raději jiného poskytovatele). Až když máte jasno, odklikněte svou volbu a dostanete se k jednoduchému formuláři. Zdatnější jedinci budou mít za 5 minut hotovo a už se budou těšit, až rychlá online půjčka přiletí na jejich konto. Pomalejší totéž zvládnou za 10, maximálně 15 minut. Doba, než rychlá online půjčka doputuje k vám, pak bývá přibližně stejná. Což se s návštěvou banky nedá ani srovnávat.

Závislost na půjčkách

Půjčování si online je fascinující záležitost. Stačí, aby vám bylo aspoň 18 let a můžete si kdykoliv a odkudkoliv půjčit. Pokud je potřeba doložit příjmy, obvykle stačí naskenovat výpis z bankovního účtu. Identita může být raz dva ověřena přes Bank ID. A když máte negativní záznam v registru dlužníků? Někteří poskytovatelé vás odmítnou, ale jiní vám půjčí i přesto – ostatně, připravili jsme pro vás na téma půjčka bez registru velký článek, tak na něj klidně mrkněte. Z toho všeho jasně plyne, že online půjčka je velkým trendem a často si takhle půjčují i ti, kdo to dříve z principu odmítali. Je to tak jednoduché, že si můžete půjčit doslova pokaždé, když vám dojdou peníze. Což ale neznamená, že je to ideální řešení. Půjčky jsou totiž dobrý sluha – ale zlý pán. Proto si pokaždé rozmyslete, jestli je rychlá online půjčka tím pravým řešením pro vás. Nešlo by to i jinak? Bez zadlužení? Bez rizika, že nezvládnete splácet? Pokud víte, že nedokážete udržet vyrovnaný rodinný rozpočet a bez půjčky se neobejdete, směle do toho – od toho tu také rychlá online půjčka je. Ale pokud existuje byť i jen minimální šance vyřešit aktuální finanční krizi jinak, pokuste se o to. Finanční gramotnost je totiž v dnešním světě jednou z nejdůležitějších schopností, kterou bychom si měli osvojit.